Vodotěsnost hodinek INVICTA

Často se na nás obracíte ohledně dotazů na vodotěsnost hodinek Invicta, tak jsme pro Vás připravili kompletní tabulku s veškerými údaji, aby jste volili hodinky správně. 

 

TABULKA VODOTĚSNOSTI

STUPEŇ VODOTĚSNOSTI

OZNAČENÍ

STŘÍKAJÍCÍ VODA, DÉŠŤ

SPRCHOVÁNÍ, MYTÍ RUKOU

PLAVÁNÍ,POTÁP. BEZ DÝCH.PŘÍSTROJE, KOUPÁNÍ

HLUBINNÉ POTÁPĚNÍ

WR 0 m

bez označení

NE

NE

NE

NE

WR 30 m

3 ATM/3 BAR

ANO

NE

NE

NE

WR 50 m

5 ATM/5 BAR

ANO

ANO

NE

NE

WR 100 m

10 ATM/10 BAR

ANO

ANO

ANO

NE

WR 200 m

20 ATM/20 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO do 20 m

WR 300 m

30 ATM/30 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO do 30 m

WR 500 m

50 ATM/50 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO do 50 m

WR 1000 m

100 ATM/100 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO do 100 m

 

Označení "water resistant" se používá u hodinek, které se nesmějí dostat do kontaktu s vodou. Maximum působící vody pro ně představuje vzdušná vlhkost. Takto označené hodinky si s sebou rozhodně nebereme do vany ani do bazénu - nicméně u Invicty nenalezne hodinky, které by měly tento údaj.

Označení "water resistant" spolu s označením hloubky v metrech nebo tlaku v atmosférách (atm) se používá u odolnějších hodinek, do kterých spadá i značka Invicta. Vodotěsnost hodinek se běžně udává ve třech různých jednotkách. V metrech (m), barech (bar) nebo atmosférách (atm). Všechny tři jednotky označují jednu veličinu a tou je tlak vodního sloupce, který na hodinky působí. 1 metr vodního sloupce odpovídá tlaku 0,1 baru nebo 0,1 atmosféry. Když je tedy uveden na hodinkách údaj 100 m, 10 bar nebo 10 atm, vždy to znamená, že hodinky v laboratorních podmínkách vydrží tlak vody, který je ve 100 metrech při normou stanovené teplotě a hustotě vody.

Často však vzniká mylný předpoklad, že tato hodnota zároveň znamená hloubku, do které se s hodinkami bez úhony může potopit i majitel hodinek. Teoreticky tomu tak je, ovšem za předpokladu, že se člověk potopí do čisté klidné vody bez hnutí a za stálé teploty. Taková situace je však více než málo pravděpodobná, skutečná bezpečná hloubka v běžném životě je daleko nižší. Testy hodinek probíhají v laboratorních podmínkách a tedy za ideálních předpokladů. Ty ale při potápění běžně nenastanou. Namáhání hodinek pod vodou závisí také na tom, jak se s nimi pohybujete, zda s nimi do něčeho neudeříte. Pokud se potápíte v moři, ohrožuje je agresivní slaná voda a chemikálie.

Obecně se říká, že hodinky označené jako odolné do 30 metrů / 3atm se hodí tak maximálně k mytí auta, ale na koupání byste je brát neměli. Koupat byste se mohli teprve s hodinkami určenými do 100 metrů / 10 atmosfér. Pro potápění s přístroji jsou vhodné teprve hodinky snášející 200 metrů hloubky tedy 20 atm a profesionální potápěčské hodinky se označují jako 1000 metrů / 100 atm. Právě tyto náročné kategorie nás zajímají a naleznete u nás široký výběr hodinek s vodotěsností 10, 20, 30, 50 i 100 ATM!

 

Jak zacházet s hodinkami s vodotěsností 10 ATM a vyšší:

  • Při styku s mořskou vodou nebo silně chlorovanou vodou hodinky opláchněte v pitné vodě a osušte je.
  • Nikdy nemanipulujte s korunkou a tlačítky hodinek pod vodou (pokud není v manuálu uvedeno jinak).
  • Před plaváním nebo potápěním vždy zkontrolujte korunku hodinek, zda není povytažena. Pokud ano, tak ji zacvakněte, jinak hodinky nebudou vykazovat vodotěsnost.
  • Výměnu baterie vždy nechávejte na profesionálech, aby byla zaručena vodotěsnost!
  • Vysoký teplotní kontrast snižuje vodotěsnost - např. pozor třeba na saunování, kde je velký rozdíl teplot (sauna / studený bazén) či přechod z přímého slunce do studené vody. Hodinkám obecně horká voda nedělá dobře.
Zpět do obchodu